Spring til indhold

Fødevaretrends og madpakker

Der er markante forskelle på de madpakker, børn har med i skole i dag, og så dem, vi temmelig voksne havde med, da vi gik i skole for sådan cirka et halvt århundrede siden. Det blev jeg mindet om, da jeg i aftes stod i køkkenet sammen med vores ældste barnebarn, Janne, og skulle smøre madpakke til hendes næste skoledag, idet hun nemlig skulle overnatte hos os, og min mand skulle køre hende i skole tidligt i morges.

Da jeg var skoleelev, var det typisk nogle flade rugbrødsmadder med leverpostej, spegepølse eller andet traditionelt pålæg, der kom i madpakken. Men i dag hersker der helt andre tendenser omkring børnenes medbragte mad i skolen. Sundhed er kommet i top, så der skal helst være masser af grønt i madkassen, og skal der være lidt lækkert, er det i dag noget frugt, mens det i min tid var et par Mariekiks med et stykke pålægschokolade imellem.

Men det er selvfølgelig generelt for alle, at de nyeste fødevaretrends smitter af på vores valg af, hvad vi spiser. Diverse eksperter har jo travlt med at fortælle os, at det bestemt ikke er ligegyldigt for helbredet, hvad vi putter i munden. Kosten skal være rig på fibre, og vi skal spise så grønt som overhovedet muligt.

Det er også i orden, for det er selvfølgelig seriøs forskning, der ligger bag, når forskellige guruer tuder os ørene fulde af, hvor vigtigt det er med en sund livsstil, hvis vi ønsker at leve et langt og sygdomsfrit liv.